Gratis hosting van uw internetprovider?

Het onderbrengen van een website gebeurt bij een hosting provider. Het is een computer die benaderbaar is en verzoeken van een webpagina kan afhandelen. Een goede hosting kost geld. Om te starten kan een gratis hosting interessant zijn. Op die manier kan je kennis maken met het bouwen van een website en de technieken die er bij komen kijken. Alleen hoe kom je aan gratis webhosting?

Wat zijn de voordelen?

Veel mensen zien gratis hosting als een nadeel. Deze zullen we hieronder benoemen. Het heeft, zeker als je net begint, ook een voordeel.

Reden nummer 1 is natuurlijk, je hoeft nergens voor te betalen. Je zit nergens aan vast. Bevalt het niet? Dan laat je de website links liggen en je hoeft niet meer te kijken naar het opzeggen. Hosting betaal je namelijk per jaar.

Als je een internet provider (ISP) hebt, die gratis hosting biedt, krijg je vaak een gratis (sub)domein. Ook een domein is een terugkerende kostenpost. Ieder jaar betaal je hiervoor ongeveer 5 tot 10 euro.

Kortom, het is een leuke manier om te starten met een website!

Wat zijn de beperkingen?

Er zijn ook beperkingen aan het hebben van gratis hosting. Hieronder noemen wij de punten op:

Je hebt geen mogelijkheid om een database te installeren. Je kan dus geen CMS systeem koppelen.

Je kan geen scripts draaien, bijvoorbeeld PHP. Ook Javascript kan geblokkeerd zijn.

De kans dat je website hoog in Google komt is een stuk kleiner. Dit heeft diverse redenen.

Je website is mogelijk traag, omdat er vaak vele honderden andere websites op de hosting draaien.

Welke internetaanbieders leveren deze service?

Er zijn verschillende internetaanbieders die gratis hosting en een subdomein leveren. Helaas wordt deze functionaliteit bij niet veel providers gebruikt. Zo heeft bijvoorbeeld Ziggo het onderdeel Webspace (webruimte) onlangs beindigd voor nieuwe klanten. Alleen bestaande klanten kunnen hier nog gebruik van maken.

Als we kijken naar XS4All, zien we vele duizenden sites die gekoppeld zitten aan het internet abonnement. Als we zoeken op Google naar

Site:home.xs4all.nl

Zie je vele websites van mensen die dit als test doen. Het is leuk om hier eens tussen te kijken! :)
Ook veel andere providers bieden dit aan. Wanneer je al bij een provider zit, kan je altijd eens kijken of zij gratis hosting leveren.

Is dat niet het geval? Je kan ook kijken naar andere gratis hosting partijen. Het nadeel van deze partijen is vaak dat zij reclame onderaan de website plaatsen, waar zij vervolgens geld aan verdienen.

Speak Your Mind

*