Geregistreerd domeinnaam kopen, wat bieden?

Er is veel handel in domeinnamen. Als je een goed domein wilt hebben, bijvoorbeeld voor je bedrijf, is de kans groot dat er al diverse gerelateerde domeinen zijn opgekocht door domeinhandelaren. Op het moment dat je het domein wilt registeren, staat er bij de registrar iets als “bezet”. Hoe koopt u zo een domein en wat moet u bieden?

Wilt u graag een domeinnaam hebben? Doe dan eerst een domeinnaam check. Zo ziet u of het domein geregistreerd is. Is dit het geval? Dan kunt u kijken of een ander domein beschikbaar is, of contact opnemen met de beheerder van de website. Het probleem is alleen dat domein handelaren vaak veel geld vragen voor een domein. We willen op deze pagina graag tips geven hoe jij een domeinnaam wat al door iemand gekocht is, kunt overnemen voor een schappelijke prijs.

Eerst moet je bij jezelf bedenken om wat voor domein het gaat. Zit er veel zoekverkeer op het domein? Je kan dit controleren met de Keyword Planner van Google. Als het om een exact match domain gaat met een hoog zoekvolume (bijvoorbeeld 10.000 maandelijkse zoekresultaten),  betaal je meer dan een zoekwoord met een paar honderd zoekopdrachten per maand.

Wat staat er op het domein? Is het domein geparkeerd, of staat er ook een website op? Indien er een website met veel inhoud op staat, is de kans een stuk kleiner dat degene open staat voor een verkoop. Websites met veel inhoud zijn ook meer waard dan alleen het domein.

Als het om een zogeheet exact match domain gaat, kan je je oriënteren op de markt en kijken wat andere partijen vragen voor een dergelijk domein. Je kan bijvoorbeeld beheerders van omliggende domeinen mailen met de vraag wat zij betaald hebben voor het domein of wat zij graag voor het domein willen hebben. Misschien zit hier al een positieve reactie bij en kan je van iemand het domein overnemen.

Een tweede onderzoek die je kan doen is, wie zit er achter het domeinnaam? Is het een grote domeinhandelaar of een particulier die toevallig dit domein heeft? Handelaren weten wat zij voor het domein kunnen vangen.

Bedenk hoeveel je voor het domein wilt geven. Denk niet dat je voor 25 euro klaar bent. Domeinhandelaren hebben vaak vele honderden domeinen al jaren in bezit. Dit kost dus al snel honderden euros per jaar. Zij willen graag hun kosten terugverdienen. Een domeinnaam kopen is een éénmalige investering, waarna je alleen de kosten voor het jaarlijks verlengen betaald (ca 10 euro).

 

Als je weet wat je gaat bieden, neem dan contact op met de beheerder. Vraag eerst of hij open staat voor een verkoop van zijn domeinnaam. Een zeer goede tip is, mail vanuit je privé e-mail! Als je met jouw naam op internet gevonden wordt op een bepaald bedrijf, kan je een tijdelijk e-mail adres aanmaken met een andere naam, zodat ze jou niet zien als bedrijf die mogelijk veel geld over wilt hebben voor het domein.

Zodra je een reactie krijgt, kan je eerst horen wat diegene als richtprijs heeft voor het domein. Misschien dat diegene veel lager zit dan jouw prijs. Als jij 500 euro voor het domein over hebt, maar diegene slechts 100 euro voor het domein hoeft te hebben, is het zonde als je de volle mep betaald.

Is diegene niet geïnteresseerd in een verkoop? Laat nog even weten dat jij geïnteresseerd bent en je graag XXX voor het domein wilt geven. Mocht diegene later zich bedenken, weet hij je in ieder geval te vinden.

Als de koper akkoord gaat, moet je het domein verhuizen. Dit gaat iets anders in zijn werk als het registeren van een nieuw domein. Hier kunnen kosten aan verbonden zijn.

 

Speak Your Mind

*